Opornice

Opornice so pripomočki, ki jih lahko uporabljamo za različne vrste mišično-skeletnih težav. Vloga opornic je uravnava in korekcija položaja, opora, stabilizacija in zaščita določenih delov telesa kot so sklepi, mišice in kosti. Hkrati lahko z uporabo pravilne opornice zmanjšamo tudi bolečine in oteklino.

Opornice
Prikaži filtre

Uporaba opornic

Opornice se najpogosteje uporabljajo pri rehabilitaciji po poškodbah in operacijah pa tudi pri degenerativnih sklepnih boleznih, športnih aktivnostih in sklepnih nestabilnostih.

Uporabljamo pa jih preventivno pred nastankom poškodbe. Njihova uporaba pa je lahko občasna ali vsakodnevna.

Vrste opornice lahko delimo glede na telesno regijo, kjer opornico uporabljamo. Tako jih lahko delimo na kolenske, gleženjske, zapestne, prstne, hrbtne, trebušne, ramenske, komolčne opornice in tako dalje.

Posebna vrsta opornic so športne opornice, ki so namenjene razbremenitvi določene telesne regije med intenzivno vadbo in tako pomagajo preprečiti poškodbo.

Opornice so izdelane iz inovativnih, kvalitetnih in koži prijaznih materialov. Izbira materiala je pomembna saj vrsta materiala vpliva tudi na funkcijo opornice.

Tako so opornice, ki imajo vlogo imobilizacije in kompresije mišic in sklepov  pogosto izdelane iz najlona in neoprena.

Za pravo imobilizacijo pa lahko vsebujejo tudi jekleno ali plastično ploščico. Material mora biti tudi dobro zračen za odvajanje znoja.

Za najbolj učinkovito in varno uporabo svetujemo, da se pri izbiri prave opornice za vašo težavo pogovorite s strokovnjaki, ki vam bodo po svojih najboljših močeh pomagali kar bo posledično vodilo v optimalno rabo opornice.

Kolenske opornice

Kolenske opornice so medicinski pripomoček za podporo in stabilizacijo kolena.

Uporabljajo se pri številnih poškodbah kolena, poškodbah meniskusa, tendinitisih, artrozi, po operacijah kolena ter pri medialni ali lateralni nestabilnosti kolena.

Gleženjske opornice

Gleženjske opornice so medicinski pripomoček za stabilizacijo gležnja in lajšanje bolečin med aktivnostjo.

Zagotavljajo čvrsto oporo, kar da uporabniku občutek varnejšega in bolj sigurnega koraka. Gležnju nudi tudi olajšanje bolečine ter podporo mišicam in vezem.

Njihova uporaba se priporoča pri poškodbah gležnja, slasti pri oslabljenih gleženjskih vezeh. Uporablja se jih tudi po operacijah.

Narejene so iz elastičnih materialov, ki so primerni tudi za pranje, zato je namenjana večkratni uporabi.

Primerne so tako za moške kot za ženske, na voljo pa so v več velikostih.

Navadno priporočamo, da izberete opornico z nekoliko manjšim obsegom od obsega gležnja, saj se mora opornica, za zagotovitev primerne opore, tesno prilegati vašemu gležnju.

Zapestne

Zapestne opornice so medicinski pripomoček za stabilizacijo zapestja. Največkrat jih uporabljamo pri težavah v zvezi s sindromom karpalnega kanala.

Gre za stanje, ki je pogosto predvsem pri delavcih, ki pri svojem delu veliko uporabljajo roke in izvajajo predvsem fine gibe v rokah – to so pisarniški delavci pa tudi delavci v drugih poklicih.

Nastane zaradi utesnitve medianega živca na prehodu iz podlahti v dlan. Utesnitev živca se najpogosteje kaže kot mravljinčenje v dlani, bolečine v dlani ali podlakti ter šibkost dlani.

Uporaba zapestne opornice je navadno terapija prvega izbora za zdravljenje sindorma karpalnega kanala.

Svetuje se, da se jo uporablja predvsem ponoči, lahko pa tudi čez dan. Sicer pa se zapestne opornice uporabljajo tudi pri poškodbah in obrabah zapestnega sklepa ter po operacijah.

Prstne

Prstne opornice so medicinski pripomoček za stabilizacijo in oporo prstov. Obstajajo opornice za vseh pet prstov roke.

Uporabljamo jih pri poškodbah, po operacijah ter pri obrabi sklepov prstov.

Opornice za prste navadno omogočajo gibanje v zapestnem sklepu, zato so udobne za nošenje.

Hrbtne

So medicinski pripomoček, ki nudi oporo in stabilizacijo hrbtenice.

Obstajajo različne vrste hrbtnih opornic:

  • ledvene opornice, ki podpirajo in zmanjšujejo bolečine v spodnjem delu hrbta,
  • prsne opornice, ki se jih povečini uporablja za korekcijo drže, ter
  • opornice cele hrbtenice, ki nudijo oporo celotni hrbtenici in se jih uporablja po kompresijskih zlomih vretenc, imobilizaciji po operacijah in tako dalje.

Trebušne

Trebušne opornice nudijo oporo trebušnim mišicam in zmanjšujejo bolečine. Uporablja se jih predvsem pri trebušnih kilah.

Te opornice podprejo šibko trebušno steno, primerne pa so tudi za po operativnem posegu abdominalne kile, saj zmanjšujejo pritisk na trebušno steno in s tem olajšajo proces celjenja in rehabilitacije po operaciji.

Ramenske

So medicinski pripomoček za nudenje opore ramenskemu sklepu in stabilizacijo.

Poznamo več vrst ramenskih opornic vse od navadne trikotne rute do bolj zapletenih opornic, ki omogočajo razbremenitev ramenskega sklepa in točno določen položaj rame.

Ta je potreben po poškodbi, operaciji, izpahu in drugih ramenskih težavah.

Komolčne

Komolčne opornice nudijo podporo roki, za kar lahko uporabljamo pestovalne rute in opornice, ki stabilizirajo komolčni sklep in pripomorejo k celjenju poškodb.

Poznamo pa tudi komolčnike, ki lahko segajo čez celoten sklep ali pa le trak pod sklepom, ki služijo podpori in stabilizaciji sklepa ter tudi zmanjševanju bolečin pri epikondilitisu.