Opornica za hrbet

Opornica za hrbet je ortopedski pripomočki, ki se uporablja za podporo hrbtenici in zmanjšanje bolečin v hrbtu. Bolečino v križu znano tudi kot lumbalgijo vsaj enkrat v življenju doživi 80% ljudi. Posledično je bolečina v križu ena najpogostejših težav, ki zmanjšuje kvaliteto življenja in aktivnost posameznika.

Prikaži filtre

Opornice za hrbet se uporabljajo za zdravljenje bolečin v hrbtu, ki jih povzročajo prekomerno delo, dvigovanje težkih predmetov ali druge dejavnosti, ki povzročajo obremenitev hrbtenice.

Najpogosteje so izdelane iz različnih materialov, kot so neopren, elastični materiali ali plastika, nosimo pa jih lahko pod oblačili ali nad njimi.

Opornice za hrbet se lahko uporabljajo tudi za preprečevanje poškodb hrbtenice in zmanjšanje tveganja za poškodbe, ki jih povzroča dolgotrajno sedenje ali druge dejavnosti, ki zahtevajo dolgotrajno statično pozo. Zmanjšujejo mišično napetost, hkrati pa tudi pomagajo aktivirati trebušne in hrbtne mišice.

Korektor drže

Korektor drže je ortopedski pripomoček, ki se uporablja za izboljšanje drže in zmanjšanje bolečin v hrbtu, vratu in ramenih, povezanih s slabo držo. Zaradi vse več pisarniškega dela in sedenja se poveča torakalna kifoza, kar vodi v bolečine in napetost v vratnem in prsnem delu hrbtenice. Korektor drže pa nam pomaga ohranjati hrbtenico v naravnem položaju in s tem zmanjšuje bolečine v prsnem predelu. Spominja na pas ali ovratnik, ki se nosi okoli pasu ali vratu, in se lahko prilagodi vašemu telesu za udobje in podporo. Korektor drže deluje tako, da pomaga popraviti nepravilen položaj hrbtenice in ramen.

Steznik za hrbet

Steznik za hrbet se pogosto uporablja pri ljudeh, ki imajo težave s hrbtom ali pravilno držo, in so lahko koristni za lajšanje bolečin v hrbtu in ramenih, zmanjševanje napetosti v mišicah in izboljšanje splošnega zdravja hrbtenice. Trebušni steznik poveča pritisk v trebuhu kar nudi oporo hrbtenici in hkrati razbremeni medvretenčne diske. Prav tako so primerni za ljudi, ki veliko sedijo ali stojijo v istem položaju, saj lahko pomagajo preprečiti nastanek bolečin in napetosti v hrbtu.

Pas za ledveno hrbtenico

Pas za hrbtenico je vrsta ortopedskega pomočnika, ki se uporablja za pomoč pri odpravljanju bolečin v križu oz. spodnjem delu hrbtenice. Hkrati nudi oporo ledveni hrbtenici in greje isti predel. Pas za hrbtenico je običajno izdelan iz mehkega, elastičnega materiala in se namesti okoli pasu ter spodnjega dela hrbta. Uporablja se lahko ob bolečinah v ledvenem delu hrbtenice, lahko pa tudi ob aktivnostih, kjer dodatno nudi oporo in ščiti ledveni del pred mrazom.