Opornica za koleno

Kolenske opornice nudijo oporo kolenskemu sklepu, mišicam in vezivnemu tkivu. Kolenski sklep skupaj s pripadajočimi mišicami, vezmi in kitami je eno najpogostejših mest, kjer nastanejo bolečine bodisi zaradi starostnih sprememb, artritisa, poškodb križnih vezi, operacije ali pa natrganja mišice ali kite. Posledično pride do vnetja, ki vodi v bolečino in otekanje, ki pa lahko moti vsakodnevne aktivnosti in zmanjša našo gibalno sposobnost.

Prikaži filtre

Kolenske opornice pripomorejo k blažitvi bolečine in otekline ter hkrati pomagajo pri stabilnosti kolenskega sklepa. Lahko se jih uporablja tudi pri medialni ali lateralni kolenski nestabilnosti.

Poznamo več različnih tipov opornic, kolenske bandaže, kolenčnike, štiritočkovne opornice, kolenske trakove in imobilizacijske opornice. Spodaj so predstavljene opornice, ki jih lahko dobite v naši ponudbi.

Vrste opornic za koleno.

Kolenska manšeta: Kolenska manšeta je ortopedska pomožna naprava, ki se uporablja za podporo in stabilizacijo kolena. Lahko je narejena iz različnih materialov, na primer neoprena, poliestra ali spandexa, in se lahko uporablja za različne namene, kot so zaščita poškodovanega kolena, preprečevanje zvinov ali izboljšanje stabilnosti med telesno aktivnostjo.

Kompresijske opornice: Ta izdelek je odlična izbira, če potrebujete kompresijo in stabilizacijo celotnega kolena. Pomembna lastnost kompresijskih opornic je tudi zmanjševanje otekline in bolečine kolena. Je učinkovit pri vseh aktivnostih, od hoje do intenzivnega teka. Poleg tega je izjemno učinkovit pri zvinih in poškodbah, hkrati pa zagotavlja tudi medialno in lateralno stabilizacijo.

Kolenska opora z zgibi: Kolenska opora z zgibi je opornica, ki ima na straneh vdelane zgibe, ki omogočajo premikanje opornice skupaj s kolenom in odvzamejo del obremenitve kolenskemu sklepu. Uporablja se pri kolenskih nestabilnostih, ki lahko nastane zaradi poškodb ligamentov ali meniskusa, nestabilnostih pogačice, vnetju in osteoartrozi.

Ščitniki za koleno: So ortopedska pomožna oprema namenjena preventivi pred poškodbami, ki lahko nastanejo pri športih zaradi razno raznih udarcev.

Kolenski trakovi: so enostavni pripomočki, ki nudijo oporo tetivi pogačice. S trakom delno razbremenimo tetivo in ji pomagamo pri celjenju. Najpogosteje se uporablja pri skakalnem kolenu.

V katerih primerih se uporabljajo opornice za koleno?

Opornica za koleno se lahko uporablja tudi preventivno za preprečevanje poškodb med športnimi aktivnostmi, ki predstavljajo veliko obremenitev za vaša kolena, kot so tek, košarka, nogomet… V teh primerih lahko opornica za koleno pomaga zmanjšati tveganje za poškodbe kolena, ki so posledica prekomernega obremenjevanja ali napačnih gibov. Prav tako se lahko uporabljajo za lajšanje bolečin pri kroničnih boleznih, kot sta revmatoidni artritis in artroza kolena ter pri pooperativnem zdravljenju, saj lahko po nekaterih operacijah opornica pomaga stabilizirati koleno in tako zmanjšati bolečine med okrevanjem. Hkrati pa tudi prepreči preobsežne gibe v sklepu.

Kako izbrati primerno opornico za koleno?

Pri izbiri opornice za koleno bodite pozorni, da izberete tisto, ki je primerna vašim potrebam oziroma vrsti poškodbe.

Preverite, da opornica za koleno ustreza vašim športnim aktivnostim in drugim dnevnim potrebam.

Prepričajte se, da je opornica za koleno prilagojena velikosti vašega kolena in omogoča dovolj gibanja, ampak je kljub temu dovolj tesna, da vam nudi ustrezno podporo.

Seveda pa se je glede uporabe opornice potrebno posvetovati s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali izbrati primerno opornico za vašo težavo.