Opornica za gleženj

Opornica za gleženj je medicinske pripomoček, ki se nosi okoli gležnja in služi za podporo in stabilizacijo gležnju. Izdelane so lahko  iz različnih materialov, kot so neopren, elastične tkanine ali plastika in se mora za optimalno podporo gležnju dobro prilegati.

Prikaži filtre

Poškodbe gležnja so ena izmed najpogostejših poškodb, ki nastanejo med športnimi aktivnostmi, vendar pa lahko do zvina gležnja pride tudi med vsakodnevnimi aktivnostmi. Ponavljajoči zvini gležnja vodijo v natrganje in podaljšanje gleženjskih vezi, kar lahko nato pripelje do nestabilnosti sklepa in še pogostejših zvinov, ki pa zaradi bolečin in otekanja motijo vsakodnevne aktivnosti. Po zvinu gležnja je pomembno, da po nekajdnevnem razbremenjevanju in hlajenju začnemo postopoma obremenjevati sklep. Tu pa pridejo v korist tudi opornice za gleženj, ki gležnju nudijo oporo in stabilizacijo, ter pomagajo preprečevati ponoven zvin, hkrati pa tudi zmanjšujejo oteklino in bolečino.

Opornice za gleženj se lahko uporabljajo za zdravljenje različnih vrst poškodb gležnja, vključno s poškodbami vezi, ligamentov ali hrustanca ter pomagajo izboljšati stabilnost gležnja, v primeru težav z nestabilnostjo na notranji ali zunanji strani gležnja. Poleg tega pa se lahko uporabljajo tudi za preventivno preprečevanje poškodb gležnja med športnimi ali drugimi aktivnostmi, ki predstavljajo visoko tveganje za nastanek poškodb gležnja.

Izbira velikosti opornice.

Pravilno prileganje opornice za gleženj je pomembno za zagotovitev učinkovite podpore in stabilnosti gležnja. Če je opornica preveč ohlapna, ne bo zagotavljala ustrezne podpore in lahko celo otežuje gibanje. Če je opornica preveč tesna, lahko povzroča neudobje in omejuje gibanje. Zato je pomembno, da najdete opornico za gleženj, ki se ustrezno prilega vašemu gležnju in omogoča udobno gibanje tudi v čevljih.

Vrste opornic

Zgibna opora iz brizgane plastike: je opora, ki zagotavlja dobro lateralno in medialno podporo med aktivnostjo. Ta vrsta opore je lahko koristna pri zdravljenju poškodb gležnja, prav tako pa lahko pomaga preprečiti ponovitve poškodb. Zgibna opora za gleženj iz brizgane plastike se običajno nosijo med vadbo ali vsakodnevnimi dejavnostmi.

Stabilna opora za gleženj: je medicinski pripomoček, ki se uporablja za podporo in stabilizacijo gležnja. Opornica ima vezalke, ki se zavežejo, da se opornica še bolje prilega gležnju in omogoča nadzor nad njegovo gibljivostjo.