Košarica
Incrediwear Sokol pomlad

Metode regeneracije in aktivna tkanina Incrediwear

Regeneracija je naravni proces obnavljanja poškodovanih celic v telesu do njihove popolne funkcije. Človeško telo ima zelo učinkovit sistem samoceljenja, samo čas le-tega je malo daljši kot v znanstvenofantastičnih filmih.

Ko govorimo o poškodbah in vnetjih, najprej pomislimo na akutno poškodbo, ker je prišlo do nesreče, nenadne bolečine, pomislimo na zlom kosti, zvin sklepa, natrganje mišice, vendar so po drugi strani mikropoškodbe tkiva normalen proces v treningu.

Zato moramo, ko govorimo o metodah regeneracije, to dvoje ločiti. Pri poškodbah in bolečinah uporabljamo izraz rehabilitacija.

Obstaja veliko nasvetov za regeneracijo mišic in skeptiki se vedno sprašujejo kaj dejansko deluje in kaj ne, zato na eni strani stoji znanost z raziskavami in priporočila dobrih praks in izkušenj uporabnikov na drugi strani.

Sprašujemo se ali je potrebno regenerirati mišice in telo in zakaj je to potrebno, oziroma ali ni dovolj samo spati in počivati. Regeneracija vpliva na mnoge ostale telesne procese, tudi na našo imunost in kognitivne sposobnosti. Večina ljudi, ki se ukvarja s športom mora naslednji dan v službo in pri tem je treba biti zbran, ne pa utrujen in brez energije.

Najbolj poznana ovira, ki nam onemogoča normalno gibanje in nadaljevanje s treningi je zapoznela mišična bolečina, po domače »muskelfiber«, ki se pojavi na začetku ukvarjanja z neko športno aktivnostjo, po daljšem premoru ali po spremembi režima treniranja.

To oviro najbolj učinkovito odpravimo s sistematičnim, rednim treningom in postopnostjo dvigovanja obremenitve, oziroma tako preprečimo, da do nje sploh pride.

Proces treninga je katabolni-razgradni, kjer telo utrujamo z namenom superkomenzacije, kar pomeni biti močnejši, bolj vzdržljiv (v kondiciji) in pripravljen na fizične in psihične napore v življenju. Zato je sestavni del treninga tudi odmor, počitek, kjer nastopi anabolna faza, izgradnja.

Obstaja kar nekaj bolj ali manj dokazanih metod pospeševanja regeneracije, vendar se je potrebno najprej vprašati ali si res ne moremo vzeti dovolj časa med treningi, da bi proces regeneracije potekal po naravni poti.

Torej prva stvar regeneracije je počitek, med katerim najprej poskrbimo za vnos hranil, regeneracijskih napitkov za obnovo glikogenskih zalog in s tem sprožimo adaptacije v telesu ter omogočimo telesu boljši počitek in prijetnejši spanec.

Druga stvar je aktivna regeneracija, ki jo poznajo predvsem športniki, npr. zdaj je zelo aktualno cestno kolesarstvo in kolesarji po tekmi še vedno vozijo kolo na nižjih watt-ih, da sprostijo napetost in sprožijo procese regeneracije, vendar si tudi tukaj znanost ni enotna, ali je to učinkovito ali ne.

Tako bi kot avtorica tega članka in dolgoletna kondicijska trenerka rekla takole: športnik in rekreativec z daljšim stažem športnega udejstvovanja spozna svoje telo in ugotovi kaj mu pomaga in kaj ne, pa tudi če raziskave tega ne potrjujejo 100%.

Velikokrat slišimo, da ljudje nekaj pohvalijo in mislijo, da jim pomaga (placebo efekt) in zakaj pa naj ne bi pomagalo. Raziskave so narejene na nekem določenem vzorcu, narejeno jih je več, na različnih metodologijah in vedno si tudi niso enotne. Znanost je zato, da dvomi in tudi upošteva določen procent tveganja.

Pri pospeševanju regeneracije si lahko pomagamo tudi z masažo –  klasično ali športno, samomasažo z različnimi pripomočki od valjčkov do žogic in pištol, ledenimi kopelmi, krioterapijo, raztezanjem, kompresijskimi oblačili.

O koristih le teh in znanstveno potrjenih ugotovitvah da ali ne, si lahko preberete v mnogih člankih na spletu, tukaj pa opredelimo še kompresijska oblačila in druge aktivne tkanine, ki pomagajo pri boljši regeneraciji in celo kot zatrjujejo pri določenih znamkah, hitrejšemu celjenju po poškodbah, zmanjšanju vnetja in oteklin.

Takšna oblačila ali deli oblačil (nogavice, nogavčki, rokavčki…) so ponavadi elastični oziroma tesno prilegajoči kosi oblačil, ki jih tudi znanost zelo pozitivno opredeljuje kot metodo okrevanja po treningu.

Incrediwear Sokol pomlad

Narejena so iz mešanice vlaken, ki vsebujejo večjo ali manjšo količino elastana. Tako rekreativni kot profesionalni športniki ta oblačila uporabljajo tudi med samim treningom ali tekmovanjem z željo izboljšati rezultat, toda tukaj so si raziskave večinoma enotne, da to ne drži.

Kompresijska oblačila najdete po imeni blagovnih znamk: CEP, SKINS itd…na spletu najdete tudi slovenske proizvajalce. Ne glede na znamko, elastičnost tkanine vpliva na spremembe tlaka v tkivu in s tem spodbuja cirkulacijo krvi.

Znanstvenih dokazov, da bi pomagala pri vadbi ali doseganju rezultatov ni, je pa dokazljiva za boljšo regenaracijo, kajti zmanjšujejo bolečine v mišicah ter vnetja, kar pa dokazuje tudi to, da kompresijska oblačila dobite na recept pri zdravniku.

K pisanju članka pa me je spodbudila osebna izkušnja z izdelki iz aktivne tkanine INCREDIWEARÒ.   Partner ima zelo napredovano obrabo hrustanca na obeh kolenih, kar pomeni kronične bolečine in zelo zmanjšano možnost izvajanja nama obema zelo ljube rekreracije v obliki alpskega smučanja in gorskega kolesarjenja.

Edino rešitev problema, ki jo vidijo otropedi je umetno koleno, kar pa je, kot boste brali v nadaljevanju, delikatno za njegovo starost. Izdelki iz linije rehab (rehabilitacijski izdelki) kolenčniki in bandaže za gležnje mu bolečine zelo omilijo in omogočijo, da operacijo še odlagamo.

INCREDIWEARÒ izdelki se delijo na rehabilitacijske in regeneracijske. Oboji prinašajo koristi tako, da tkanina v stiku s telesom začne sproščati negativne ione, ki povečujejo pretok krvi in pospešijo celjenje poškodovanih tkiv, pospešijo delovanje limfnega sistema in s tem zmanjšujejo otekanje nog ali drugih delov telesa ter zmanjšujejo vnetje, kar zelo olajša bolečino.

Bistvena razlika med obema linijama izdelkov je v sestavi tkanine, kajti rehab izdelki vsebujejo dva elementa, ogljik in germanij, regeneracijski le ogljik.

Ogljik se hitreje aktivira in deluje površinsko, zagotavlja boljšo termoregulacijo in ob uporabi deluje nekoliko hladilno, kar je ravno to kar potrebujemo za pospeševanje regeneracije telesa. Med to linijo izdelkov boste ženske našle tudi legice (pajkice), ki imajo tudi odličen kroj za dober izgled.

Eden izmed njihovih najbolje prodajanih rehabilitacijskih artiklov je kolenčnik (Incerdiwear za koleno- Incrediwear Knee Sleeve) za katerega je raziskava (vir je na koncu članka) potrdila, da bi lahko ti kolenčniki imeli pomembno vlogo pri optimizaciji nekirurškega zdravljenja kolena bolnikov z OA (osteoartritis), zlasti bolnikov z OA stopnje 1 in 2, kar dokazujejo klinično pomembne izboljšave.

Osteoartritis (OA) je  pogosta diagnoza tudi v Sloveniji. OA ne samo da lahko povzroči znatno izgubo kakovosti življenja zaradi kroničnih bolečin in zmanjšanja mobilnosti ter funkcije kolena, ampak ljudje potrebujejo kirurško zdravljenje OA. Popolna zamenjava kolena za izboljšanje bolečine in delovanje je zadnja faza, kajti operacija ni primerna za vse kandidate.

To še posebej velja za mlajše bolnike, ki imajo bolj aktiven življenjski slog; pri mlajših ljudeh je 5-krat večje tveganje, da se bo zamenjava obrabila, prav tako pa je verjetneje, da bodo zaradi daljše pričakovane življenjske dobe potrebovali revizijski poseg.

Poleg tega le-ta morda ni dolgotrajna rešitev, ker bo v dveh desetletjih življenja morda potrebna ponovna operacija. Zato je ključnega pomena optimizacija možnosti neoperativnega zdravljenja. Potrebna so zdravljenja, ki lahko učinkovito lajšajo bolečine in izboljšajo funkcijo, da se operacija odloži za kolikor časa je le možno.

Znanstveniki (Lee in sodelavci) so leta 2017 opravili pregled literature in analizirali 14 študij, ki so primerjale opornice za kolena in druge oblike zdravljenja. Ugotovljeno je bilo, da so opornice za kolena stroškovno učinkovit ukrep, ki lahko v 8-letnem obdobju odloži potrebo po operaciji in bi lahko v celoti nadomestil potrebo po operaciji.

Vsekakor so potrebne dodatne raziskave za primerjavo učinkovitosti različnih vrst kolenskih opornic, vendar podatki kažejo, da je protivnetna tehnologija tkanin z materiali, kot je germanij, lahko koristna tudi pri obvladovanju OA kolena.

V kolenčnik Incrediwear sta vgrajena polprevodna elementa ogljik in germanij. Germanij je netoksičen polprevodniški metaloid, ki se nahaja med kositrom in silikonom v periodnem sistemu. Od odkritja leta 1886 se je germanij široko uporabljal v elektroniki in optiki.

Polprevodniki, kot je germanij, se od kovin razlikujejo po tem, da se z naraščanjem temperature polprevodnikov zmanjša njihov upor. To je posledica germanija, ki ima pri določenih temperaturah več “prostih” elektronov, kar omogoča večjo prevodnost.

Teoretizira se, da je vdelava germanija v bombažna oblačila učinkovit način za uporabo transdermalnega učinka za ustvarjanje mikro-elektromagnetnega polja, ki vodi v povečano cirkulacijo in vpliva na vnetni proces.

Prejšnje opazovalne študije na nizki ravni so pokazale, da z germanijem infuzirana oblačila lahko izboljšajo klinične rezultate pri osteoartritisu.

Tkanina je lahka in udobna, zato jo proizvajalci priporočajo nositi tudi med spanjem. Telesu omogoči boljši počitek z manjšanjem bolečin, vnetja in otekanja, in ne pozabite –  počitek je najpomembnejši del treninga.

Tatjana Klakočar, prof. šv. vzg.

VIRI:

Dodaj odgovor