Košarica
Zapestna opornica

Zapestna opornica

Zakaj nastane sindrom karpalnega kanala?

Sindrom karpalnega kanala nastane zaradi utesnitve medianega živca v zapestnem prehodu. Obstajajo številni možni vzroki utesnitve, med njimi so najpogostejši vnetje tetivnih ovojnic, tumorji v karpalnem kanalu (ganglion, lipom), poškodbe zapestja ali podlahti, nosečnost in nekatere bolezni (sladkorna bolezen, putika, nepravilno delovanje ščitnice in revmatoidni artritis). Kadar so vnete tetivne ovojnice vzrok sidroma karpalnega kanala, je na prizadeti roki pogosto prisoten tudi sprožilni prst.

 

Katere težave povzroča sindrom karpalnega kanala?

Najpogosteje se pojavljajo mravljinci po prvih treh prstih ter palčevi polovici prstanca prizadete roke. Mravljinci se tipično pojavljajo preko noči in bolnika/-co prebudijo iz spanja. Prisotna je lahko tudi bolečina v predelu prizadetega zapestja, ki lahko izžareva do komolca.

Preko dneva se mravljinčenje po prstih rok lahko pojavi pri določenih opravilih, kot so naprimer vožnja avtomobila, kolesarjenje, držanje računalniške miške in tipkanje na računalniku.

 

Kako zdravimo sindrom karpalnega kanala?

Zdravljenje je lahko konzervativno ali kirurško. Osnova konzervativnega zdravljenja je uporaba zapestnih opornic, ki omogočajo nevtralen, izravnan položaj zapestja. V tem položaju je volumen zapestnega prehoda največji, mediani živec pa je najmanj utesnjen. Pri začetnih oblikah sindroma karpalnega kanala opornice pomagajo pri približno polovici pacientov. Poleg zdravljenja z opornicami, je prizadeto roko potrebno razbremenjevati doma in v službi. Občasno zdravnik predpiše nesteroidne antirevmatike ali pa v okolico živca vbrizga kortikosteroid. Kadar konzervativno zdravljenje ni uspešno, je potrebno živec kirurško sprostiti.

Dodaj odgovor