Košarica
Hude bolečine v križu

Hude bolečine v križu: Koristni nasveti za samopomoč

Vedno se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom, če imate hude bolečine v križu, vendar lahko veliko naredite tudi sami.

Dosledno izvajanje preventivnih ukrepov izjemno pripomore k preprečevanju tveganj, da bi se blaga do zmerna bolečina razvila v hudo bolečino. Pri tem si lahko pomagate z različnimi specializiranimi pripomočki, ki so namenjeni preprečevanju ali lajšanju bolečin v križu.

Prva pomoč, ko zagrabijo hude bolečine v križu

Ko so bolečine v križu na samem vrhuncu po intenziteti bolečine, je pomembno, da namenite več časa počitku. Dolgotrajno ležanje sicer lahko bolečino še poslabša, zato je smiselno, da omejite le dejavnosti, ki predstavljajo prevelik napor.

Tudi če sedite, hodite ali dvigujete predmete, skušajte ohraniti pravilno držo. Uporabite lahko blazine ali ledveni valjček, da podprete hrbet in zmanjšate pritisk na hrbtenico.

Še vedno lahko izvajate vaje za križ, a jih prilagodite stopnji bolečine. Najbolje je, da izvajate raztezne vaje, ki vam bodo pomagale sprostiti napete mišice. Lahko si pomagate tudi s hladnimi ali toplimi obkladki. Hladni obkladki se običajno uporabljajo ob akutnih bolečinah, medtem ko topli obkladki pomagajo sprostiti mišice.

Ko pekoča bolečina v križu ne popusti, je čas za obisk zdravnika

Blage do zmerne bolečine v križu največkrat izzvenijo same od sebe ali pa se zmanjšajo, če sledite ukrepom, kot je počitek, izogibanje stvarem, ki poslabšajo bolečino, ter izvajanje posebnih vaj za krepitev hrbtnih mišic.

V primeru, da hude bolečine v križu vztrajajo dlje časa, ali pa se bolečina ne izboljšuje navkljub temu, da izvajate ukrepe, je priporočljivo, da obiščete zdravnika. Prav tako je smiselno, da poiščete zdravniško pomoč, če bolečino spremljajo še ostali simptomi, kot so težave pri uriniranju, otrplost v nogah, šibkost mišic in težave s hojo.

Medicinski pripomočki, ki jih predpiše izbrani zdravnik

V okviru zdravljenja bolečin v križu bo vaš izbrani zdravnik presodil, ali boste potrebovali določen medicinski pripomoček. Zdravnik bo izdal naročilnico na ZZZS, katera vam bo služila kot podlaga, da boste lahko dvignili medicinski pripomoček.

To lahko storite tudi pri nas, saj smo pogodbeni dobavitelj ZZZS. V naših specializiranih prodajalnah izdajamo v trajno last, izposojamo in servisiramo medicinske pripomočke, ki so predpisani na naročilnico ZZZS. Medicinske pripomočke lahko naročite tudi preko našega spletnega obrazca, kamor vpišete podatke iz naročilnice.

Kako odpraviti bolečine v križu z nošenjem opornic za hrbet?

Opornice za hrbet so splošen izraz za ortopedske pripomočke, ki nudijo podporo hrbtenici in preko različnih mehanizmov pomagajo zmanjšati bolečine v križu, ki nastanejo zaradi prekomernih obremenitev hrbtenice. Poznamo več različnih tipov opornic za hrbet, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Korektor drže

Čeprav korektorji drže ne odpravljajo osnovnih vzrokov bolečin v križu, lahko v kombinaciji z drugimi terapevtskimi pristopi in spremembami življenjskega sloga prispevajo k zmanjšanju bolečin na naslednje načine:

 • Pomagajo ohranjati pravilno držo hrbtenice, kar zmanjšuje obremenitve na hrbtu in v križu.
 • Spodbujajo pravilno mišično aktivnost in s tem krepijo mišice, ki podpirajo hrbtenico.
 • Delujejo kot opomnik, da morate vzdrževati pravilno držo tekom dneva.
Mediroyal POSTURE
Korektor drže Mediroyal POSTURE

Steznik za hrbet

Stezniki za hrbet so namenjeni podpori hrbtenice tako, da zmanjšajo obremenitve na hrbtu. Hrbtenici nudijo stabilnost, s čimer zmanjšajo premikanje hrbtenice ter razbremenjujejo mišice, sklepe in diske v predelu križa.

Stezniki za hrbet hkrati omejujejo nepravilne gibe hrbtenice, kar zmanjšuje tveganje za dodatne poškodbe in poslabšanje bolečin v križu. Koristni so tudi pri akutnih bolečinah, saj podpirajo hrbtne mišice in zmanjšujejo napetost mišic, kjer se pojavlja bolečina.

Pas za ledveno hrbtenico

Pas za ledveno hrbtenico je pripomoček, ki se nosi okoli pasu in je zasnovan za podporo ledvenemu delu hrbtenice, zato se uporablja tudi za pomoč pri odpravljanju bolečin v križu na naslednje načine:

 • Stabilizira ledveni del hrbtenice in s tem pomaga omejiti nepravilna gibanja in prekomerne obremenitve v tem predelu.
 • Deluje kot podpora mišicam v ledvenem delu hrbta, s čimer sprošča napete mišice.
 • Pomaga pri vzdrževanju pravilne drže hrbtenice.
 • Ima lahko tudi učinek gretja oziroma segrevanja, ki pomaga sprostiti mišice, izboljša prekrvavitev in zmanjša nelagodje v križu.

Bolečine v križu – vaje pomembno vplivajo na zmanjšanje bolečine

Dosledno izvajanje prilagojenih vaj je pomemben del zdravljenja oziroma preventive. Da redna vadba zmanjšuje tveganje za nastanek bolečin v križu, so ugotovili raziskovalci v meta analizi, kjer so pregledali različne kontrolirane študije. Vaje niso le pomemben del preventive, temveč tudi zmanjšujejo hude bolečine v križu in izboljšujejo funkcionalnost pri bolnikih, so ugotovili v drugi študiji.

Vaje za križ pomagajo krepiti mišice hrbta, trebuha, medenice in okoliških predelov. Močne mišice pa zagotavljajo stabilnost hrbtenice, zmanjšujejo obremenitve na sklepih ter zmanjšujejo tveganje za poškodbe in razvoj kronične bolečine v križu.

vaje za križ
Vaje za križ pomagajo krepiti mišice hrbta, trebuha, medenice in okoliških predelov

Raztezne vaje pomagajo izboljšati prožnost mišic in sklepov v predelu križa. Večja gibljivost zmanjšuje omejitve in napetost, povezane z bolečinami v križu ter izboljšuje držo in delovanje hrbtenice.

Številne vaje za križ tudi vključujejo takšne vadbene elemente, ki pomagajo izboljšati držo telesa. Pravilna drža pa prispeva k pravilni porazdelitvi obremenitve na hrbtenici, kar posledično zmanjšuje tveganje za bolečine v križu.

Zakaj je pomembno, da vaje za križ izvajamo na kakovostni blazini?

Vadba na kakovostni blazini je še kako pomembna, saj:

 • blazina z ustrezno debelino in gostoto zagotavlja dobro podporo hrbtenici tako, da se hrbtenica ohranja v pravilnem položaju med izvajanjem vaj.
 • mehka in oblazinjena površina blazine za vadbo omogoča večje udobje med izvajanjem vaj.
 • ima kakovostna blazina dobro stabilnost, kar omogoča, da imate boljše ravnotežje in večji nadzor nad gibanjem, da ne bi po nepotrebnem obremenjevali hrbtenice.
 • absorbira del obremenitve med vadbo, pri čemer amortizacijska podloga zmanjšuje pritisk na hrbtenico in sklepe.

Preberite več o tem, katere dejavnike je dobro upoštevati pri izbiri kakovostne blazine za vadbo.

Uporaba masažnih valjev pri vajah za lajšanje bolečin v križu

Masažni valji vam omogočajo samomasažo, lahko pa služijo tudi kot odličen pripomoček med izvajanjem vaj na naslednje načine:

 • Pred začetkom vadbe lahko masažni valj uporabite za ogrevanje in tudi sproščanje napetih mišic. Tako boste povečali prekrvavitev in pripravili mišice na fizično obremenitev.
 • Masažni valj lahko uporabite tudi za dodatno raztezanje mišic v predelu križa med samim izvajanjem vaj. S tem boste povečali prožnost mišic in izboljšali gibljivost.
 • Ko zaključite z vajami, lahko masažni valj uporabite za sprostitev mišic. S tem boste zmanjšali napetost in pospešili proces regeneracije mišic.

Topa bolečina v križu – so za lajšanje bolečine primerni kineziološki trakovi?

Kineziološki trakovi so elastični trakovi, ki se pogosto uporabljajo pri zdravljenju različnih poškodb mišic in sklepov, vključno z bolečinami v križu. Kinezio trakovi podprejo mišice v ledvenem delu hrbta in sklepom zagotovijo dodatno stabilnost.

Ker so kinezio trakovi elastični, rahlo dvignejo kožo, kar poveča cirkulacijo krvi in limfe na prizadetem območju. Lahko povečajo tudi senzomotorično zavedanje o telesnem položaju, tako da se boste zavestno izogibali nepravilnim gibom, hkrati pa vam bo to pomagalo pri bolj pravilni poravnavi hrbtenice.

Kinezio trakovi podprejo mišice v ledvenem delu hrbta in sklepom zagotovijo dodatno stabilnost.
Kinezio trakovi podprejo mišice v ledvenem delu hrbta in sklepom zagotovijo dodatno stabilnost.

Uporaba kinezioloških trakov ima pozitiven učinek na zmanjšanje bolečin v križu pri bolnikih s kroničnimi bolečinami v križu, so ugotovili v raziskavi z meta analizami.

Vendar je pri kinezio trakovih dobro vedeti, da pravilna namestitev trakov pomembno vpliva na učinkovitost terapije. Trakove si lahko namestite sami, najbolje pa je, da se najprej posvetujete z izkušenim terapevtom ali fizioterapevtom, ki vas bo seznanil s pravilno tehniko namestitve.

Bolečine v križu – kaj pomaga pri terapijah s hlajenjem ali segrevanjem?

Kako lahko vemo, ali bolečine v križu in nogi pregrevamo ali hladimo? Pri kroničnih bolečinah v križu je dobro kombinirati terapijo s hlajenjem in terapijo z gretjem prizadetega predela. Na primer, lahko začnete s toploto, da sprostite mišice, nato pa na križ položite hladen obkladek, da bi zmanjšali tveganje za nastanek vnetne reakcije.

Ko pa gre za hude bolečine v križu, se običajno priporoča uporaba hladnih obkladkov v prvih nekaj dneh po nastanku bolečine. Hlajenje s hladnimi obkladki, ledom ali hladilnimi kremami lahko pomaga zmanjšati oteklino in vnetje ter pomaga pri lajšanju akutne bolečine.

Po nekaj dneh pa lahko uporabite tople obkladke ali specializirane ogrevalne kreme oziroma gele. Pripravite si lahko tudi toplo kopel. Terapija s segrevanjem bolečega dela v križu bo pomagala sprostiti mišice, povečati pretok krvi v prizadeto področje ter zmanjšati togost in nelagodje.

Dodaj odgovor